De afgelopen jaren is duidelijk te merken geweest dat het weer aan het veranderen is. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat zomers steeds meer hittegolven kennen. De temperaturen lopen in een zomer behoorlijk op waardoor je een behoorlijk deel van de zomer niet aangenaam in je huis vertoeft. De temperaturen binnenshuis lopen in die periode hoog op, en je bent genoodzaakt om de gordijnen dicht te houden. In de wintermaanden is het juist omgekeerd. Dan doe je er alles aan om het binnenshuis behaaglijk warm te houden. Dit is echter een onmogelijke missie. De warmte die jij genereert met jouw cv ketel krijgt niet de kans om jouw huis te vullen. Voordat dit gebeurd is, is de warmte alweer vertrokken door je ruiten heen. De meeste oudere woningen, en dan bedoelen we al woningen tot 2009, zijn voorzien van enkel glas. Dit is vaak geplaatst uit spaarzaamheid, en omdat de techniek zoveel jaren geleden nog niet zo ver was dat er bekend was hoeveel rendement dubbel glas oplevert.
Inhoudsopgave
Welke soorten isolatieglas zijn er vandaag de dag
De techniek staat niet stil. Toen het dubbele glas net werd geïntroduceerd bestond het uit enkel glas, maar dan twee lagen, met een laagje lucht ertussen. Die ramen hadden wel enigszins een isolerende waarde, maar echt veel wooncomfort leverden ze niet op. Het dubbele glas van destijds was zwaar, en niet zelden bleef er op een gegeven moment vocht tussen staan waardoor je als het ware continu beslagen ramen had. De opvolger van het ouderwetse dubbele glas was HR glas. Dit was iets dikker glas wat uit twee lagen bestond met een laagje lucht ertussen. Dat laagje lucht vormde echt een warmtesluis. De warmte van binnenuit werd enigszins tegengehouden door de laag lucht. De warmte of kou van buitenaf kon nog wel door het glas heen dringen naar binnen toe, maar in mindere mate dan bij het ouderwetse dubbele glas.
Het HR glas kreeg een upgrade; HR+ glas. Dit glas bevatte een laagje gas tussen de twee glasplaten in, waardoor warmte en kou goed werden geweerd. Het HR++ glas zoals het nu in de bouwvoorschriften staat opgenomen wordt tegenwoordig in iedere nieuwbouwwoning gezet. Dit glas heeft niet alleen twee lagen glas en een laagje gas maar ook een dun laagje metaal. Hierdoor zijn nieuwbouwwoningen veel beter geïsoleerd dan de woningen van voor 2009. Wil jij uiterst hoog wooncomfort, dan kan je kiezen voor een isolatieglassoort die nog niet in veel huizen te vinden is; HR+++ glas. Dit is glas wat uit 3 lagen glas bestaat die niet los van elkaar in de sponning zitten, maar met elkaar zijn verlijmd. Dit glas is dan ook heel dik en zwaar, waardoor het niet zomaar voor ieder huis geschikt is.
Wat zijn de kosten van isolatieglas en sta je daar alleen voor
Wanneer je jouw woning gaat voorzien van isolatieglas kom je al snel tot de conclusie dat dit behoorlijk duur is. Gewoon dubbel glas kan vanaf 50 meerdere0 euro per vierkante meter worden gekocht. De duurste soort, HR+++ glas, komt al snel boven de 100 euro per vierkante meter uit. Wanneer jij het hele raamoppervlak van jouw woning laat voorzien van isolatieglas kom je dan ook op een behoorlijk kostenplaatje uit.
Isolatieglas is een investering in jouw huis. Je dringt de CO2 uitstoot van jouw woning terug doordat jij minder aardgas hoeft te verstoken. Dit is gelijk de reden waarom de Nederlandse overheid het naar alle kanten aanmoedigt dat de inwoners hun enkele glas vervangen door dubbele beglazing. Om jou te stimuleren is er een aantal subsidie maatregels in het leven geroepen die we graag met je doornemen.
SEEW regeling
De eerste maatregel die we willen benoemen is de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. Dit houdt in dat jij minimaal twee isolerende maatregelen tegelijk laat treffen in je huis, en dat je op dat moment een bepaalde subsidie van de overheid ontvangt. Je kan in dat geval isolatieglas bijvoorbeeld combineren met gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Jouw subsidie op dubbel glas wordt dan nagenoeg 40 euro per vierkante meter, wat toch een leuk steuntje in de rug is.
Verlaagd BTW tarief
Een andere manier waarop de overheid jou tegemoet komt bij de kosten van het laten plaatsen van het isolatieglas is het verlaagde BTW tarief. Normaliter betaal jij een BTW tarief van 21 procent over het plaatsen van isolatieglas. Door de verlaagd BTW tarief regeling betaal jij echter slechts 6 procent BTW. Dit scheelt toch een behoorlijk stuk op de uiteindelijke rekening.
Offertes
Het allersnelste bespaar jij op de aanschaf van dubbel glas door goed rond te kijken welke prijzen er worden gehanteerd. Door het vergelijken van offertes kan je tot wel 35 procent op de totale rekening besparen. Offertes vraag jij heel eenvoudig vrijblijvend op met één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt dan offertes van meerdere lokale glaszetters in je mailbox. Deze glaszetters kunnen jou alles vertellen over de diverse soorten isolatieglas maar ook over beschikbare subsidies.